Consulten

In het eerste gesprek, het eerste consult, zal ik u veel vragen stellen. Vragen op het gebied van lichamelijke klachten en psychische klachten, maar ook vragen op het gebied van werk en relaties. De invloed van de overgang kan immers op zoveel gebieden te merken zijn.  Ik geef u uitleg over de overgang in het algemeen, wat er allemaal aan de hand is in uw lichaam.

Op basis van uw verhaal geef ik aan waar u zich bevindt in de overgangsperiode. Aan het einde van het eerste gesprek spreek ik met u af wat het belangrijkste is om als eerste aan te pakken. Daar waar mogelijk zal ik u adviezen meegeven. U kunt dan denken aan adviezen op het gebied van leefstijl zoals voeding, ontspanning en slapen.Het kan ook zijn dat u gebaat bent bij hormonale ondersteuning of fyto-oestrogenen.

In het tweede consult staat het vervolg van uw behandelplan centraal. Kunt u zelf verder met de gegeven adviezen of is er misschien meer nodig?
De veranderde hormoonhuishouding betekent ook een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes mellitus (suikerziekte) en osteoporose (botontkalking). In het  tweede consult komen die onderwerpen aan de orde. Zo geef ik u adviezen mee om zo lang mogelijk gezond ouder te worden.

Een begeleidingstraject bestaat in vrijwel alle situaties uit minimaal twee consulten. U kunt er voldoende aan hebben om weer verder te kunnen. Mocht dat niet zo zijn dan volgt er een derde consult. Het doel is dat u na afloop van de consulten uzelf (weer) in balans voelt, juist in de overgang.

 

Het kan zijn dat uw klachten heeft die door andere hulpverleners behandeld moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u problemen heeft bij het ophouden van de urine of als u ernstige depressieve klachten blijft houden. In dat geval kan ik u doorverwijzen naar hulpverleners die daarin gespecialiseerd zijn.